Vi ste ovde: EDUKACIJA I SAVETI Šta je parodontopatija?

Šta je parodontopatija?

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Parodontopaitija je oboljenje potpornog aparata zuba: površine korena zuba, periodontalnih vlakana, kosti i pripojnog epitela (desni). Osnovni uzrok parodontopatije je dentalni plak ili neoprane naslage na zubima, koje se naseljavaju bakterijama pod čijim dejstvom dolazi do zapaljenja desni- gingivitisa.

U ovoj fazi desni su crvene, otečene i na dodir krvare. Posetom stomatologu u ovoj fazi i dobrom oralnom higijenom sprečiće se nastanak i razvoj znatno težeg oblika zapaljenja. Ukoliko se ne otkloni, ovaj dentalni plak se pod dejstvom minerala iz pljuvačke, hrane i sl. pretvara u čvrste zubne naslage ili kamenac. Usled stalnog prisustva bakterija kao i opterećenja zubnim kamencem zapaljenje desni napreduje i zahvata dublje slojeve, stvarajući pritom parodontalne džepove. Parodontalni džepovi siguran su i pouzdan znak parodontopatije. Upaljeno i osetljivo tkivo desni, koje inače pričvršćuje zub na viličnu kost, ne vrši svoju funkciju, zubi postaju klimavi, a time se polako oštećuje i struktura potporne kosti.

U zavisnosti od stepena razaranja parodontalnog tkiva uočavaju se i promene kao što su: povlačenje desni i ogolićavanje korena zuba, gnoj u paradontalim džepovima kao i kamenac, klaćenje i migriranje zuba u vilici i na kraju ispadanje zuba.

Zato je parodontopatija ozbiljno oboljenje, a osnovni uzročnik je zubni plak. Redovnom oralnom higijenom, kontrolama i eventualnim stomatološkim intervencijama ovo se oboljenje može sprečiti ili zaustaviti.

Pročitano 1081 puta

Podeli

Prijava Korisnika...

Prijava za registrovane posetioce sajta

Kontakt informacije

Stomatoloska ordinacija
MAJA DENTAL CARE
Svetog Save 8/2
32000 Čačak, Srbija
032 333 910
064 840 3040
065 8500 720

GPS: 43.886382, 20.342840