Vi ste ovde: EDUKACIJA I SAVETI Dečija i preventivna stomatologija

Dečija i preventivna stomatologija

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Prvu posetu stomatologu trebalo bi uraditi do prvog rođendana (obično između 6 meseci i godinu dana). Rani pregled i preventivna nega su važni u zaštiti osmeha vašeg deteta. Ovako će se dete navići, bolje upoznati i steći poverenje u svog stomatologa, a vi ćete imati prava uputstva i informacije kako da čuvate zdravlje usta i zuba vašeg deteta u zavisnosti od uzrasta.

Redosled i vreme nicanja mlečnih i stalnih zuba

Redosledi i vreme nicanja individualni su za svako dete, a uobičajeno je da svi mlečni zubi izbiju u periodu od 6. meseca do treće godine.

Tokom izbijanja mlečnih zuba desni vašeg deteta mogu da oteknu i upale se. U takvim slučajevima deci pomaže gumeni prsten za grickanje, hladna kašika ili mokra krpa. 

Tabela nicanja
Mlečni zubi
Primarni dečiji
Donji
Gornji
(mlečni) zubi
Vreme (meseci)
Redosled
Vreme (meseci)
Redosled
Centralni sekutić
6
1
7,5
1
Lateralni sekutić
7
2
9
2
Očnjak
16
4
19
4
Prvi predkutnjak
-
-
-
-
Drugi predkutnjak
-
-
-
-
Prvi kutnjak
12
3
14
3
Drugi kutnjak
20
5
24
5
Treći kutnjak
-
-
-
-

 

Tabela nicanja
Stalni zubi
Stalni zubi
Donji
Gornji
 
Vreme (god)
Redosled
Vreme (god)
Redosled
Centralni sekutić
6 - 7
2
7 - 8
2
Lateralni sekutić
7 - 8
3
8 - 9
3
Očnjak
9 - 10
4
11 - 12
6
Prvi predkutnjak
10 - 11
5
10 - 11
4
Drugi predkutnjak
11 - 12
6
11 - 12
5
Prvi kutnjak
6 - 7
1
6 - 7
1
Drugi kutnjak
11 - 13
7
12 - 13
7
Treći kutnjak (umnjak)
17 - 21
8
17 - 21
8

Prva poseta stomatologu

Prvu posetu stomatologu trebalo bi uraditi do prvog rođendana (obično između 6 meseci i godinu dana). Rani pregled i preventivna nega su važni u zaštiti osmeha Vašeg deteta.

Ovako će se dete navići, bolje upoznati i steći poverenje u svog stomatologa, a vi ćete imati prava uputstva i informacije kako da čuvate zdravlje usta i zuba vašeg deteta u zavisnosti od uzrasta.

Čišćenje usta i zuba vašeg deteta 

Četkice za zube. Sa higijenom usta možete početi već prvih dana po rođenju, tako što ćete nakvašenom čistom gazom lagano i nežno skidati mlečne ostatke sa desni i jezika. Po nicanju prvog mlečnog zuba neophodno je i njegovo čišćenje. To možete raditi mekanim (soft, extra soft) četkicama i vodom. Mogu se koristiti i paste koje ne sadrže fluor sve dok dete ne nauči da ispljune. Takođe postoje i četkice koje se stavljaju na prst pa tako kontrolišete pokrete i površine koje čistite. U apotekama možete naći četkice koje imaju i dodatak za čišćenje jezika ili to nastavite gazom.

Važno je napomenuti da već od šestog meseca treba početi sa davanjem fluora, koji će kasnije doprineti većoj otpornosti na karijes stalnih zuba, a tačne doze i način davanja u zavisnosti od uzrasta dobićete od vašeg stomatologa.

Prevencija karijesa vašeg deteta

Karijes ranog detinjstva (karijes mlečnih zuba) može biti uzrokovan uzimanjem hrane iz flašice tokom spavanja ili noću, kao i kontinuiranim dojenjem. Nastaje kada sok, veštačko mleko, obično mleko i majčino mleko ili neka druga tečnost koja sadrži ugljene hidrate ostaje na zubima u dužem periodu.To najčešće dovodi do pojave cirkularnog karijesa, koji dovodi do gubitka prednjih gornjih zuba. 

Cirkularni karijes osim što predstavlja žarište infekcije, otežava govor i kvari osmeh vašeg deteta, može se komplikovati i štetiti zamecima stalnih zuba, koji vec postoje u vilicama. Takođe, neophodno vađenje zuba u najranijem uzrastu ( iako bezbolno) neprijatno je i nepoželjno iskustvo posete stomatologu.

Zbog svega navedenog, poželjno je u uzrastu od 10 do 14 meseci naučiti dete da pije iz čaše, izbaciti uspavljivanje sa flašicom ili zaslađenom cuculom, i izbaciti noćne podoje po nicanju prvog mlečnog zuba. Takođe, obavezna je higijena usta i zuba vašeg deteta.

Pročitano 981 puta

Podeli

Prijava Korisnika...

Prijava za registrovane posetioce sajta

Kontakt informacije

Stomatoloska ordinacija
MAJA DENTAL CARE
Svetog Save 8/2
32000 Čačak, Srbija
032 333 910
064 840 3040
065 8500 720

GPS: 43.886382, 20.342840