Vi ste ovde: BLOG Šta je i kako nastaje karijes?

Šta je i kako nastaje karijes?

subota, 17 oktobar 2015 09:46 | Autor

Karijes se ubraja u jedno od najčešćih oboljenja u ljudskom rodu, a predstavlja ga razaranje zubng tkiva. Karijes je oboljenje koje najčešće nastaje zbog loše oralne higijene, usled čega se na zubima stvaraju naslage hrane.

Ukoliko redovnom oralnom higijenom ne uklonimo ove naslage, one se naseljavaju bakterijama, koje razlažući te naslage najpre formiraju zubni plak (žućkaste naslage na zubma), a potom svojom metaboličkom i hemijskom aktivnošću započinju razgradnju gleđi. Ovako nastala pukotina u strukturi zuba širi se do ostalih slojeva zuba (dentin) pod sve izraženijim dejstvom bakterija do trenutka kad se javi bol. U ovoj fazi dno pukotine je u neposrednoj blizini zubnog nerva, pa se javlja kratkotrajna bol, najčešće na neke od nadražaja kao što su toplo, hladno, slatko i bol traje onoliko koliko traje i nadražaj.


Dalje, bolest može napredovati tako što zahvata zubni nerv i bol postaje jača, može se javiti spontano, traje dosta duže sa kratkim bezbolnim intervalima, a česti su i bolovi noću. Ili pak može nastaviti da se sporije i bez simptoma razvija duž kanala korena zuba do tkiva iznad vrha korena, gde se stvara gnojna kolekcija, koja se dalje širi. Ovo dalje rezultira pojavom bolnih otoka, neprijatnim zadahom i brojnim komplikacjama.

Zato, da bi sprečili ovo veoma neprijatno oboljenje, posvetite pažnju oralnoj higijeni. Uz to neophodna je i pravilna ishrana, kao i redovne kontrole stomatologa.

Ako do oboljenja ipak dođe, važno je da se što pre javite svom stomatologu kako bi na vreme dijagnostikovali i sprečili dalji razvoj bolesti.

 

Termin za pregled ili intervenciju u Stomatološkoj ordinaciji MAJA DENTAL CARE, Čačak, možete izabrati i zakazati OnLine - jednostavno i brzo - kliknite OVDE.

Pročitano 1569 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 01 septembar 2021 16:59
dr Marija Vasić

www.maja.rs Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Najnovije - dr Marija Vasić

Podeli

Pročitajte i...

  • Trudnoća i oralno zdravlje

    Odlazak kod stomatologa u trudnoći veoma je značajan kako biste sačuvali zdravlje usta i zuba, odnosno kako bi vas stomatolog upoznao sa rizicima i oboljenjima u usnoj duplji koja mogu biti uslovljena hormonskim promenama u toku trudnoće i kako biste dobili potrebne savete kako da sprečite i sanirate postojeće promene ili oboljenja.

  • 10 znakova da je vreme da posetite svog stomatologa

    O znakovima koje nikako ne smete ignorisati već obavezno morate posetiti svog stomatologa, ali i o redovnim posetama stomatologu, piše dr Milica Ognjanović.

  • Umnjaci

    Šta su umnjaci - Treći molar, zub mudrosti, osmi i poslednji zub u vilici koji niče između 18 i 25 god zivota. Ukupno ih ima 4, dva u gornjoj i dva u donjoj vilici.

Prijava Korisnika...

Prijava za registrovane posetioce sajta

Kontakt informacije

Stomatoloska ordinacija
MAJA DENTAL CARE
Svetog Save 8/2
32000 Čačak, Srbija
032 333 910
064 840 3040
065 8500 720

GPS: 43.886382, 20.342840