• Čačak, Svetog Save 8/2
  • Pon - Pet: 09:00 - 20:00

Dečija stomatologija

Treatment Name

Dečija stomatologija

Time Duration

45 - 60 min

Doctor Name

-

U našoj ordinaciji deca su pacijenti kojima posvećujemo naročitu pažnju i vreme. Za svako dete odlazak kod zubara iskustvo je o kome priča sa radošću ili strahom. Naši mali pacijenti postali su naši drugari i uvek sa novom pričom, nagradom i pohvalom odlaze iz naše ordinacije.

Prvi dolazak pretvaramo u igraonicu u kojoj dok sede u stomatološkoj stolici, gladaju crtaće, uče kako da peru svoje zubiće, kako se zubi neguju, a kako kvare i šta je sve ono što zubari koriste dok im peru i popravljaju zubiće (što ih posebno raduje)… Sve to im pričamo na način prilagođen njihovom uzrastu i interesovanju.Prve posete za ovu decu su uglavnom informativne sa ciljem sticanja poverenja naših malih pacijenata. Svaka naredna poseta uvodi neku novu informaciju i uglavnom bezbolnu inervenciju. U tom procesu započinjemo sa pranjem zubića, zalivanjem fisura, fluorizacijom zubića, a tek nakon toga, ukolilko je potrebno, popravkom i lečenjem zubića uz propratno upoznavanje sa načiom i efektom davanja anestezije. Poslednja faza lečenja dečijih usta i zuba (ukoliko nije pre toga bilo komplikacija i bola) je vađenje zuba kod kojih je to jedina terapija.
Za svaku bezbolnu intervenciju bili smo nagrađeni nekom od njihovih igračkica (iz kinder jaja, smokija i sl.) ili sličica, pa je naša zbirka sada velika .
Nakon uspešnih intervencija ili kada na obostranu radost ozbiljnije inervencije nisu potrebne, zakazujemo nove susrete, koji nam pomažu da očuvamo postignuto stanje zdravih usta izuba. Takođe, to omogućava da pratimo smenu zuba i na vreme preduzmemo mere kojima ćemo osigurati pravilan raspored i lep osmeh naših mališana.
U usluge dečije stomatologije uključeno je:

  • Saveti i motivacija – kad, kako, čime, koliko i zašto je važna oralna higijena.
  • Uklanjanje mekih naslaga – kontrola pranja i čišćenje zuba na mestima gde higijena nije bila dobra.
  • Zalivanje fisura – zaštitiće zube na njihovim griznim površinama i time sprečiti karijes jamica i fisura.
  • Lečenje obolelih zuba – u zavisnosti od uzrasta i tipa oboljenja.
  • Postavljanje ispuna – ispuni su kompozitni (bele plombe),amalgamski (crne plombe) i posebni (glasjonomer) ispuni koji oslobađaju fluor i time u izvesnoj meri štite zube od karijesa.
  • Vađenje mlečnih i stalnih zuba
  • Praćenje smene zuba