Vi ste ovde: EDUKACIJA I SAVETI Kako sačuvati zdravlje usta i zuba

Kako sačuvati zdravlje usta i zuba

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Lep osmeh ukras je našeg lica i oko toga se moramo potruditi , delom sami, a delom uz pomoć stomatologa.Uz vrlo malo vremena (10-15min dnevno), puno dobre volje i par saveta stomatologa zdrav osmeh biće privilegija svakog od nas.

Za zdrav i blistav osmeh neophodno je redovno i pravilno pranje zuba, jezika i obraza pravilna ishrana, kontrole stomatologa makar jednom godišnje i u zavisnosti od starosti fluorizacija različitim preparatima fluora.

Oralna higijena - zašto, kako i čime?

Oralna higijena predstavlja niz aktivnosti koje nužno obavljamo svakog dana da bi sačuvali zdravlje naših usta i zuba. Pored oralne higijene za zdravlje naših usta i zuba neophodno je voditi računa i o načinu ishrane kao i o fluorizaciji zuba.

Oralnu higijenu ili čišćenje zuba, jezika i sluzokože obraza neophodno je obavljati najmanje dva puta dnevno – ujutru čim ustanemo i uveče kad pođemo na spavanje, a poželjno je nakon svakog obroka. Pri redovnoj oralnoj higijeni koristimo zubnu četkicu, pastu za zube, konac za čišćenje međuzubnog prostora ili posebne interdentalne čekice. U pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene spadaju rastvori za ispiranje usta, električne četkice, čačkalice.

Stomatolog CacakRedovno pranje zuba podrazumeva minimum 2 puta dnevno, ujutru i uvece. Vazno je otkloniti sve produkte razlaganja hrane i sa čistim ustima otići na spavanje, jer je tokom noći smanjeno lučenje pljuvačke pa bakterije lakše stvaraju kiselu sredina koja doprinosi bržoj razgradnji zubnog tkiva. Bakterije tokom noći ipak imaju posla. Zato je od značaja i jutarnje pranje zuba, jer ćete njime otkloniti nastale produkte bakterija pre nego sto naprave štetu. Poželjno je prati zube posle svakog jela ili makar usta isprati vodom.

Pravilno pranje zuba

Pravilno pranje zuba podrazumeva pravilnu tehniku pranja uz dobar izbor četkice, obavezno korišćenje konca za zube ili interdentalne četkice.

Važno je da vaša zubna četkica bude od veštačkih (sintetičkih ) vlakana, mekane (soft) ili srednje (medium) tvrdoće kako ne bi oštetila zube ili desni tokom četkanja.Takođe, glava četkice terba da je do 3cm dužine i do 1 cm širine (u zavisnosti od morfoloških odlika vaše vilice) sa jednakim snopićima vlakana iste dužine. Četkicu nakon upotrebe dobro isperite vodom i ostavite uspravljenu u držaču da se osuši do sledeće upotrebe, jer uvek koristite suvu četkicu sa pastom ( bez kvašenja).Kad vlakna četkice postanu iskrzana i različite dužine četkicu morate zameniti novom, jer ona više ne može očistiti zube, a može oštetiti desni.Uz redovnu upotrebu četkica može trajati 2-3 meseca.Poželjno je promeniti četkicu posle prehlade i virusnih oboljenja, jer su na njoj ostale bakterije i virusi.

Pravilno pranje zuba podrazumeva da to radite na način koji će sigurno i efikasno očistiti sve površine zuba.

Ukoliko poznajemo pravilnu tehniku četkanja zuba, za to će nam trebati minimalno 3 min, a u suprotnom nešto više, jer nije važno samo prati zube, već ih oprati pravilno i temeljno. Nikako nemojte zube četkati grubo i pokretima gore-dole.

Da bismo pravilno oprali sve dostupne površine zuba četkicom, neophodno je da četkicu u poluotvorenim ustima postavimo pod uglom od 45stepeni na vertikalnu osu zuba oslanjajući deo vlakana na desni i uz lagan pritisak pravimo pokrete u pravcu nicanja zuba tj. od desni ka vrhu zuba. Istovremeno možemo prati 2-3 zuba zavisno od veličine glave četkice uz ponavljanje opisanih pokreta 3-4 puta, a potom prelazimo na sledeća dva zuba. Ovako počinjemo iz gornjeg desnog ugla preko svih gornjih zuba, pa prelazimo na donje zube sa leve strane i završavamo sa zubima donje desne strane. Iste pokrete i pravac ponavljamo i pri četkanju zuba sa unutrašnje strane. Pranje zuba zavšavamo četkanjem griznih površina zuba horizontalnim pokretima četkice.

Nakon četkanja zuba oprati jezik i sluzokožu obraza kako bi se otklonile bakterije kojih najviše ima upravo na jeziku i najčešći su uzrok neprijatnoh zadaha. Pošto četkice nisu najidealnija sredstva za čišćenje jezika, možete potražiti u apotekama specijalne čistače jezika.

Neophodno je i korišćenje zubnog konca jednom dnevno kako bi očistli i međuzubne prostore, koji su nepristupačni četkici. Konac koristimo tako što otkinemo nit dužine 30 cm, na jedan prst namotamo samo jedan krug konca da ga fiksiramo, a na prst druge ruke ostatak. Ostavimo nit zubnog konca dužine oko 5cm. Između namotaja koji lagano potisnemo u prostor između dva zuba i laganim pokretima uz oslanjanje o površinu zuba koji je udaljeniji klizimo gore dole, od desni do vrha zuba.Potom oslanjamo o zub ispred i ponavljamo pokrete. Nakon svakog izvlačenja i premeštnja konca u sledeći međuzubni prostor potrebno je namotati konac na prst na kome je u pocetku bio jedan navoj kako bi uvek čistom površinom konca prolazili međuzubne prostore.

Postoje slučajevi u kojima ni zubni konac ne može očistiti međuzubne prostore zbog udubljenja na bočnim površinama zuba pa je uz konsultaciju stomatologa radi pravilnog odabira neophodna upotreba interdentalne (međuzubne) četkice. O načinu korišćenja uputiće vas vaš stomatolog nakon što odredi tačnu veličinu interdentalne četkice.

Pravilna ishrana takođe je bitan faktor u očuvanju oralnog zdravlja. Poželjno je izbegavati sve kariogene – lepljive namirnice, slatkiše, razne grickalice kao i česte obroke posle kojih nema higijene. Ukoliko vam je teško odreći se svega ovoga, neophodno je da sve što ste jeli van glavnih obroka jedete uz glavni obrok, nakon čega sledi pranje zuba, a ako niste u prilici makar dobro isperite usta vodom.

Pročitano 1187 puta

Podeli

Prijava Korisnika...

Prijava za registrovane posetioce sajta

Kontakt informacije

Stomatoloska ordinacija
MAJA DENTAL CARE
Svetog Save 8/2
32000 Čačak, Srbija
032 333 910
064 840 3040
065 8500 720

GPS: 43.886382, 20.342840