Vi ste ovde: EDUKACIJA I SAVETI Saveti za trudnice

Saveti za trudnice

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Poznato je da u trudnoći dolazi do promene nivoa hormona (estrogena i progesterona), što desni čini osetljivijim na dejstvo bakterija iz zubnih naslaga, koje pranjem zuba nisu uklonjene. To doprinosi nastanku upale desni (gingivitis), koju prepoznajemo po otečenim, crvenim desnima, koje na dodir krvare. Ovo oboljenje, dakle, nije posledica trudnoće, već dejstva bakterija, koje pranjem nisu uklonjene.

Takođe, zabluda je da razvojem ploda zubi majke postaju mekši jer gube kalcijum. Kalcijum ugrađen u strukturu zuba ne može se trošiti na razvoj ploda, pa ni zubi zato ne postaju mekši. Gubitak minerala iz zuba nastaje pod dejstvom kiseline, bilo pod dejstvom bakterija iz zubnih naslaga, ili usled čestog povraćanja, koje je u prvom tromesečju trudnoće česta pojava. Zato je neophodno usta dobro isprati vodom odmah nakon povraćanja, a zube prati tek nakon pola sata jer bi mehaničko četkanje moglo izazavati oštećenja zubne površine nagrižene dejstvom kiseline.

Gubitak minerala iz zuba moguć je i pod dejstvom hrane pod uslovom da se unosi često, u kratkim vremenskim intervalima, što je kod trudnica zbog stalnog osećaja gladi česta pojava. Poželjno je izbegavanje grickalica i slatkiša van redovnog obroka, kao i unos što više voća, povrća, mlečnih proizvoda, integralnih žitarica, mesa...

Pogrešno je verovanje da su stomatološke intervencije u trudnoći štetne ili opasne po plod. Naprotiv, od svake trudnice očekuje se da već u prvom trimestru trudnoće poseti svog stomatologa koji će, ukoliko nema potrebe za hitnim intervencijama ( usled bola, otoka i sl.) obaviti samo pregled, savetovanje i obučavanje za pravilnu i temeljnu oralnu higijenu, mekanom(soft) četkicom i pastom uz obavezno korišćenje zubnog konca.

Drugi trimestar je pogodan za sve potrebne intervencije kako bi postigli da usta i zubi budu zdravi, jedino se oralne hirurške intervencije, ukoliko su neophodne, odlažu za period posle porođaja kao i intervencije koje zahtevaju rendgen snimke. U poslednjem trimestru trudnoće obavljaju se samo preostale intervencije, jer je to već period kad položaj tela u stomatološkoj stolici nije prijatan trudnici. Zdrava usta, zubi i desni dozvoliće vam da vašoj bebi prilazite bez straha da se sve one bakterije koje izazivaju karijes, upalu desni i sl. ne prenesu u usta vaše bebe i time učine da zubići vaše bebe odmah po nicanju budu podložni karijesu.

Šta treba izbegavati !!!

Čitav period trudnoće, a naročito prvi timestar period je najintezivnijeg razvoja vilica i zuba vaše bebe. Unosom dovoljne količine vitamina, minerala, proteina i ugljenih hidrata i isključivanjem cigareta, alkohola i narkotika omogućićete normalan razvoj vaše bebe. Takođe, potrebno je i izbegavati susrete sa osobama obolelim od bakterijskih, a naročito virusnih infekcija ( citomegalovirus, virus hepatita i virus rubeole mogu izazvati teške urođene anomalije u razvoju lica i vilica), rendgen zračenja, psihičke i fizičke traume. 

Pojedini lekovi mogu imati štetno dejstvo, pa izbor lekova u zavisnosti od oboljenja koje se leči prepustite lekaru, nikako samoinicijativno. Stomatolozi najčešće prepisuju lekove protiv infekcije (antibiotike) i protiv bola (analgetike). Antibiotici koji se u trudnoći smeju koristiti: penicilini, amoksicilin, cefalosporin, klindamicin.

Antibiotici koje u trudnoći treba izbegavati: tetraciklin, doksiciklin, eritromicin.

Preporučeni analgetik je acetaminofen, dok aspirin treba izbegavati zbog mogućeg krvarenja...

Pa zato, drage trudnice, uz dobru higijenu usta i zuba, redovne posete stomatologu, pravilnu ishranu i izbegavanje loših navika možete očekivati da će vaša usta blistati i nakon porođaja ali da će i vaša beba uživati u svemu što ste joj dobrim i zdravim navikama pružili: normalan razvoj, lepe i zdrave zubiće i bezbedan mamin poljubac.

Pročitano 1230 puta

Podeli

Prijava Korisnika...

Prijava za registrovane posetioce sajta

Kontakt informacije

Stomatoloska ordinacija
MAJA DENTAL CARE
Svetog Save 8/2
32000 Čačak, Srbija
032 333 910
064 840 3040
065 8500 720

GPS: 43.886382, 20.342840