Vi ste ovde: BLOG Šta je parodontopatija?

Šta je parodontopatija?

subota, 17 oktobar 2015 09:50 | Autor

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba: površine korena zuba, periodontalnih vlakana, kosti i pripojnog epitela (desni). Osnovni uzrok parodontopatije je dentalni plak ili neoprane naslage na zubima, koje se naseljavaju bakterijama pod čijim dejstvom dolazi do zapaljenja desni- gingivitisa.

U ovoj fazi desni su crvene, otečene i na dodir krvare. Posetom stomatologu u ovoj fazi i dobrom oralnom higijenom sprečiće se nastanak i razvoj znatno težeg oblika zapaljenja. Ukoliko se ne otkloni, ovaj dentalni plak se pod dejstvom minerala iz pljuvačke, hrane i sl. pretvara u čvrste zubne naslage ili kamenac. Usled stalnog prisustva bakterija kao i opterećenja zubnim kamencem zapaljenje desni napreduje i zahvata dublje slojeve, stvarajući pritom parodontalne džepove. Parodontalni džepovi siguran su i pouzdan znak parodontopatije. Upaljeno i osetljivo tkivo desni, koje inače pričvršćuje zub na viličnu kost, ne vrši svoju funkciju, zubi postaju klimavi, a time se polako oštećuje i struktura potporne kosti.

U zavisnosti od stepena razaranja parodontalnog tkiva uočavaju se i promene kao što su: povlačenje desni i ogolićavanje korena zuba, gnoj u paradontalim džepovima kao i kamenac, klaćenje i migriranje zuba u vilici i na kraju ispadanje zuba.

Zato je parodontopatija ozbiljno oboljenje, a osnovni uzročnik je zubni plak. Redovnom oralnom higijenom, kontrolama i eventualnim stomatološkim intervencijama ovo se oboljenje može sprečiti ili zaustaviti.

 

Termin za pregled ili intervenciju u Stomatološkoj ordinaciji MAJA DENTAL CARE, Čačak, možete izabrati i zakazati OnLine - jednostavno i brzo - kliknite OVDE.

 

Pročitano 1183 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 23 septembar 2021 17:26
dr Marija Vasić

www.maja.rs Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Najnovije - dr Marija Vasić

Podeli

Pročitajte i...

  • Trudnoća i oralno zdravlje

    Odlazak kod stomatologa u trudnoći veoma je značajan kako biste sačuvali zdravlje usta i zuba, odnosno kako bi vas stomatolog upoznao sa rizicima i oboljenjima u usnoj duplji koja mogu biti uslovljena hormonskim promenama u toku trudnoće i kako biste dobili potrebne savete kako da sprečite i sanirate postojeće promene ili oboljenja.

  • 10 znakova da je vreme da posetite svog stomatologa

    O znakovima koje nikako ne smete ignorisati već obavezno morate posetiti svog stomatologa, ali i o redovnim posetama stomatologu, piše dr Milica Ognjanović.

  • Umnjaci

    Šta su umnjaci - Treći molar, zub mudrosti, osmi i poslednji zub u vilici koji niče između 18 i 25 god zivota. Ukupno ih ima 4, dva u gornjoj i dva u donjoj vilici.

Prijava Korisnika...

Prijava za registrovane posetioce sajta

Kontakt informacije

Stomatoloska ordinacija
MAJA DENTAL CARE
Svetog Save 8/2
32000 Čačak, Srbija
032 333 910
064 840 3040
065 8500 720

GPS: 43.886382, 20.342840