Vi ste ovde: BLOG Umnjaci

Umnjaci

nedelja, 29 avgust 2021 05:15 | Autor

Šta su umnjaci - Treći molar, zub mudrosti, osmi i poslednji zub u vilici koji niče između 18 i 25 god zivota. Ukupno ih ima 4, dva u gornjoj i dva u donjoj vilici.

Šta su umnjaci?

Treći molar, zub mudrosti, osmi i poslednji zub u vilici koji niče između 18 i 25 god zivota. Ukupno ih ima 4, dva u gornjoj i dva u donjoj vilici.

Kako niču umnjaci?

Nicanje umnjaka moze biti asimptomatsko, bez ikakvih tegoba, neprimetno.

Nekada izazivaju različite simptome i znakove kao što su:

 • osećaj nelagodonosti, 
 • jak, uporan bol koji se širi,
 • krvarenje i otečenost desni,
 • otežano otvaranje usta,
 • glavobolja…

U određenim situacijama, kada nema dovoljno prostora u vilici ili kada su u nepravilnom položaju, umnjaci ostanu „zarobljeni“ i ne vide se u ustima. Takve umnjake nazivamo impaktirani. Moguće ih je videti samo na rentgenskom snimku i za njihovo vađenje je neophodna hirurška intervencija.

Nakon nicanja umnjaka i njegovog pravilnog postavljanja u zubni niz, neophodno je poboljšati oralnu higijenu i posebno obratiti pažnju na čišćenje ovih zuba. Zbog pozicije koje zauzimaju u vilici, teže ih je četkati pa su stoga podložniji karijesu i oboljenjima desni.

Kada posetiti stomatologa?

Ukoliko primetite bilo koji od prethodno navedenih simptoma obavezno posetite svog stomatologa.
Redovnim kontrolama možete sprečiti nastanak i razvoj oboljenja zuba i okolnog tkiva. Preporuka je da na svakih 6 meseci zakažete pregled i profesionalno čišćenje zubnog kamenca i mekih naslaga.

 

Termin za pregled ili intervenciju u Stomatološkoj ordinaciji MAJA DENTAL CARE, Čačak, možete izabrati i zakazati OnLine - jednostavno i brzo - kliknite OVDE.

 

Pročitano 147 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 12 septembar 2021 16:35
dr Milica Ognjanović

www.maja.rs Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Najnovije - dr Milica Ognjanović

Podeli

Pročitajte i...

 • Trudnoća i oralno zdravlje

  Odlazak kod stomatologa u trudnoći veoma je značajan kako biste sačuvali zdravlje usta i zuba, odnosno kako bi vas stomatolog upoznao sa rizicima i oboljenjima u usnoj duplji koja mogu biti uslovljena hormonskim promenama u toku trudnoće i kako biste dobili potrebne savete kako da sprečite i sanirate postojeće promene ili oboljenja.

 • 10 znakova da je vreme da posetite svog stomatologa

  O znakovima koje nikako ne smete ignorisati već obavezno morate posetiti svog stomatologa, ali i o redovnim posetama stomatologu, piše dr Milica Ognjanović.

 • Šta je parodontopatija?

  Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba: površine korena zuba, periodontalnih vlakana, kosti i pripojnog epitela (desni). Osnovni uzrok parodontopatije je dentalni plak ili neoprane naslage na zubima, koje se naseljavaju bakterijama pod čijim dejstvom dolazi do zapaljenja desni- gingivitisa.

Prijava Korisnika...

Prijava za registrovane posetioce sajta

Kontakt informacije

Stomatoloska ordinacija
MAJA DENTAL CARE
Svetog Save 8/2
32000 Čačak, Srbija
032 333 910
064 840 3040
065 8500 720

GPS: 43.886382, 20.342840