• Čačak, Svetog Save 8/2
  • Pon - Pet: 09:00 - 20:00

10 znakova da je vreme da posetite svog stomatologa

10_znakova_da_je_vreme_da_posetite_svog_stomatologa

O znakovima koje nikako ne smete ignorisati već obavezno morate posetiti svog stomatologa, ali i o redovnim posetama stomatologu, piše dr Milica Ognjanović.

1. Redovne kontrole

2. Zubobolja

3. Krvarenje desni

4. Otok

5. Problemi prilikom jela

6. Nezadovoljstvo osmehom

7. Beličaste mrlje i naslage u usnoj duplji

8. Bol u zglobu

9. Trudnoća

10. Sistemske bolesti

1. Redovna kontrola

Čak i ukoliko nemate nikakve simptome, trebalo bi da zakažete kontrolni pregled. Preporuka je da najmanje dva puta godišnje posetite stomatologa. Tako ćete sprečiti nastanak oboljenja i na vreme delovati na faktore koji mogu izazvati oboljenje. Redovne kontrole su neophodne da biste sačuvali zdravlje svojih zuba, a čuvajući zdravlje zuba, čuvamo ceo organizam!

2. Zubobolja

Česta tegoba kod dece i odraslih. Bolovi mogu biti različitog intenziteta od blagih i umerenih do nepodnošljivih, kuckajući ili tupi, pojačavajući ili konstatni, povremeni ili dugotrajni. Pored primene različitih lekova i preparata koji vam mogu trenutno pomoći i ublažiti bolove, neophodno je posetiti stomatologa koji će postaviti pravu dijagnozu i odrediti dalju terapiju.

3. Krvarenje desni

Jedan od glavnih znakova upale desni. Ukoliko ste primetili da prilikom pranja zuba ili korišćenja konca desni krvare, obavezno zakažite pregled. Oboljenja desni se mogu manifestovati pojavom otoka, crvenila ili čak povlačenjem desni. Da bismo izbegli posledice koje mogu biti ozbiljne (bolovi, apsces, klaćenje i ispadanje zuba) potrebno je što pre otkriti uzrok i početi sa lečenjem.

4. Otok

Vrlo neprijatna tegoba koja može biti praćena bolovima, otežanim otvaranjem usta, neprijatnim zadahom, lošim opštim stanjem. Osim navedenih tegoba, otok može ugroziti opšte stanje širenjem bakterija putem krvi. Lečenjem bolesti koja je izazvala stvaranje otoka doći će do njegovog povlačenja. U zavisnosti od uzroka, veličine i opšteg stanja zavisi i terapija koju ćemo primeniti.

5. Bol na toplo i hladno

Različita hrana i pića mogu nadražiti zubni nerv i izazvati bolove. Ukoliko zubi reaguju kada popijete nesto hladno ili pojedete nešto slatko, verovatno se radi o zubnom karijesu. Kada zub reaguje na toplu hranu i napitke, postoji mogućnost da je u pitanju gnojni upalni proces. Povlačenje desni može imati za posledicu bolnu osetljivost svih zuba izazvanu bilo kojim nadražajem. Osetljivi zubi se tretiraju na različite načine, posetite svog stomatologa i započnite lečenje što pre.

6. Nezadovoljstvo osmehom

Nedostatak zuba i prisustvo karijesnih zuba narušavaju zdravlje i lepotu. Da biste imali lep osmeh počnite od osnovnih stvari kao što su čišćenje kamenca, sanacija karijesa, nadoknada nedostajućih zuba. Ortodontskim aparatima postavite zube u pravilan položaj. Belji i blistaviji osmeh možete postići ordinacijskim izbeljivanjem zuba. Čak i osobe sa zdravim i lepim zubima moraju redovno posećivati stomatologa.

7. Beličaste mrlje i naslage

Normalna sluzokoža je ružičaste boje, sjajna, bez otisaka zuba i diskoloracije. Promene se mogu uočiti na jeziku, nepcu ili bilo gde na sluznici usta. Nekada su promene bezazlene i ne zahtevaju lečenje, ali nekada mogu biti vrlo opasne i ukazivati na ozbiljna oboljenja. Ukoliko primetite bilo kakve promene koje su prisutne duže vreme definitivno je dobra ideja da posetite stomatologa.

8. Bol u zglobu

Bol u viličnom zglobu i mišićima, otežano i bolno otvaranje usta ili nemogućnost otvaranja usta spadaju u grupu temporomadibularnih poremećaja. Različiti uzroci mogu dovesti do nastanka ovakvih problema. Neki od njih su škrgutanje i škripanje zubima (bruksizam), nepravilan položaj zuba, povrede i prelom zgloba, artritis… Pucketanje, škljocanje ili preskakanje zgloba prilikom govora, zevanja ili otvaranja usta zahtevaju pregled stomatologa.

9. Trudnoća

Trudnoća je period kada žena treba posebno da obrati pažnju na higijenu i zdravlje svojih usta i zuba. Zubi u trudnoći mogu biti ugroženi zbog promenjenog hormonskog statusa, a u kombinaciji sa lošom higijenom češće dolazi do nastanka upale desni i karijesa. Redovnim kontrolama ćete sprečiti napredak postojećih i nastanak novih oboljenja zuba i potpornog zubnog tkiva.

10. Sistemske bolesti

Hronična oboljenja kao što su dijabetes, kardiovaskularna i respiratorna oboljenja, autoimunske i maligne bolesti mogu biti praćena promenama u usnoj duplji. Bakterije prisutne u ustima putem krvotoka mogu stići do udaljenih organa i izazvati komplikacije. Potrudite se da stomatolog bude deo tima koji se brine o vašem zdravlju.

Termin za pregled ili intervenciju u Stomatološkoj ordinaciji MAJA DENTAL CARE, Čačak, možete izabrati i zakazati OnLine – jednostavno i brzo – kliknite OVDE.

dr_milica_ognjanovic 150x150

Autor

Dr Milica Ognjanović

Dr Milica Ognjanović je 2017. godine diplomirala na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, odsek Stomatologija. Pripravnički staž je obavila u Zavodu za stomatologiju Kragujevac. Nakon toga je položila državni ispit u Aprilu 2018.godine. Od jula 2018. godine radi u privatnoj stomatološkoj praksi kao polivalentni stomatolog. Usavršava se na stručnim kongresima i kursevima. Član je Stomatološke komore Srbije. Posvećena, pouzdana i profesionalna sa pacijentima. Autor je više edukativnih tekstova iz oblasti stomatologije koje možete pročitati na BLOG strani našeg Internet sajta.

-