• Čačak, Svetog Save 8/2
  • Pon - Pet: 09:00 - 20:00

Šta je i kako nastaje karijes?

Karijes se ubraja u jedno od najčešćih oboljenja u ljudskom rodu, a predstavlja ga razaranje zubng tkiva. Karijes je oboljenje koje najčešće nastaje zbog loše oralne higijene, usled čega se na zubima stvaraju naslage hrane.

Ukoliko redovnom oralnom higijenom ne uklonimo ove naslage, one se naseljavaju bakterijama, koje razlažući te naslage najpre formiraju zubni plak (žućkaste naslage na zubma), a potom svojom metaboličkom i hemijskom aktivnošću započinju razgradnju gleđi. Ovako nastala pukotina u strukturi zuba širi se do ostalih slojeva zuba (dentin) pod sve izraženijim dejstvom bakterija do trenutka kad se javi bol. U ovoj fazi dno pukotine je u neposrednoj blizini zubnog nerva, pa se javlja kratkotrajna bol, najčešće na neke od nadražaja kao što su toplo, hladno, slatko i bol traje onoliko koliko traje i nadražaj.

Dalje, bolest može napredovati tako što zahvata zubni nerv i bol postaje jača, može se javiti spontano, traje dosta duže sa kratkim bezbolnim intervalima, a česti su i bolovi noću. Ili pak može nastaviti da se sporije i bez simptoma razvija duž kanala korena zuba do tkiva iznad vrha korena, gde se stvara gnojna kolekcija, koja se dalje širi. Ovo dalje rezultira pojavom bolnih otoka, neprijatnim zadahom i brojnim komplikacjama.

Zato, da bi sprečili ovo veoma neprijatno oboljenje, posvetite pažnju oralnoj higijeni. Uz to neophodna je i pravilna ishrana, kao i redovne kontrole stomatologa.

Ako do oboljenja ipak dođe, važno je da se što pre javite svom stomatologu kako bi na vreme dijagnostikovali i sprečili dalji razvoj bolesti.Termin za pregled ili intervenciju u Stomatološkoj ordinaciji MAJA DENTAL CARE, Čačak, možete izabrati i zakazati OnLine – jednostavno i brzo – kliknite OVDE.

dr_marija_vasic_stomatolog_cacak 150x150

Autor

Dr Marija Vasic

Dr Marija Vasić je osnivač i vlasnik stomatološke ordinacije MAJA DENTAL CARE. Diplomirala je 2004. godine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2007. godine vodi stomatološku ordinaciju MAJA DENTAL CARE. Član je Stomatološke komore Srbije i član Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologije Čačak. Bogato iskustvo, posvećenost poslu i neprekidna edukacija i usavršvanje, omogućili su joj saradnju sa najboljim stručnjacima i brojne sertifikate iz različitih oblasti stomatologije. Redovna je učesnica najznačajnijih edukativnih skupova iz oblasti stomatologije koji se održavaju u našoj zemlji i regionu.

-