• Čačak, Svetog Save 8/2
  • Pon - Pet: 09:00 - 20:00

Šta je parodontopatija?

Šta je parodontopatija

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba: površine korena zuba, periodontalnih vlakana, kosti i pripojnog epitela (desni). Osnovni uzrok parodontopatije je dentalni plak ili neoprane naslage na zubima, koje se naseljavaju bakterijama pod čijim dejstvom dolazi do zapaljenja desni- gingivitisa.

U ovoj fazi desni su crvene, otečene i na dodir krvare. Posetom stomatologu u ovoj fazi i dobrom oralnom higijenom sprečiće se nastanak i razvoj znatno težeg oblika zapaljenja. Ukoliko se ne otkloni, ovaj dentalni plak se pod dejstvom minerala iz pljuvačke, hrane i sl. pretvara u čvrste zubne naslage ili kamenac. Usled stalnog prisustva bakterija kao i opterećenja zubnim kamencem zapaljenje desni napreduje i zahvata dublje slojeve, stvarajući pritom parodontalne džepove. Parodontalni džepovi siguran su i pouzdan znak parodontopatije. Upaljeno i osetljivo tkivo desni, koje inače pričvršćuje zub na viličnu kost, ne vrši svoju funkciju, zubi postaju klimavi, a time se polako oštećuje i struktura potporne kosti.

U zavisnosti od stepena razaranja parodontalnog tkiva uočavaju se i promene kao što su: povlačenje desni i ogolićavanje korena zuba, gnoj u paradontalim džepovima kao i kamenac, klaćenje i migriranje zuba u vilici i na kraju ispadanje zuba.

Zato je parodontopatija ozbiljno oboljenje, a osnovni uzročnik je zubni plak. Redovnom oralnom higijenom, kontrolama i eventualnim stomatološkim intervencijama ovo se oboljenje može sprečiti ili zaustaviti.

Termin za pregled ili intervenciju u Stomatološkoj ordinaciji MAJA DENTAL CARE, Čačak, možete izabrati i zakazati OnLine – jednostavno i brzo – kliknite OVDE.

dr_marija_vasic_stomatolog_cacak 150x150

Autor

Dr Marija Vasic

Dr Marija Vasić je osnivač i vlasnik stomatološke ordinacije MAJA DENTAL CARE. Diplomirala je 2004. godine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2007. godine vodi stomatološku ordinaciju MAJA DENTAL CARE. Član je Stomatološke komore Srbije i član Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologije Čačak. Bogato iskustvo, posvećenost poslu i neprekidna edukacija i usavršvanje, omogućili su joj saradnju sa najboljim stručnjacima i brojne sertifikate iz različitih oblasti stomatologije. Redovna je učesnica najznačajnijih edukativnih skupova iz oblasti stomatologije koji se održavaju u našoj zemlji i regionu.

-