• Čačak, Svetog Save 8/2
  • Pon - Pet: 09:00 - 20:00

Trudnoća i oralno zdravlje

Trudnoća i oralno zdravlje

Odlazak kod stomatologa u trudnoći veoma je značajan kako biste sačuvali zdravlje usta i zuba, odnosno kako bi vas stomatolog upoznao sa rizicima i oboljenjima u usnoj duplji koja mogu biti uslovljena hormonskim promenama u toku trudnoće i kako biste dobili potrebne savete kako da sprečite i sanirate postojeće promene ili oboljenja.

Mnoge trudnice smatraju da je odlazak kod stomatologa i stomatološke intervencije najbolje odložiti za period nakon porođaja. Ponekad su ovakvi stavovi posledica ubeđenja starijih generacija, ponekad su posledica straha od stomatoloških intervencija (naročito ako postoji briga da se intervencije moraju raditi bez anestezije), a ponekad verovanje da postoji rizik po zdravlje trudnice i bebe. Sve ovo posledica je nedovoljne informisanosti, koju je najlakše rešiti razgovorom sa vašim izabranim lekarom, ginekologom ili stomatologom. Odlazak kod stomatologa u trudnoći veoma je značajan kako biste sačuvali zdravlje usta i zuba, odnosno kako bi vas stomatolog upoznao sa rizicima i oboljenjima u usnoj duplji koja mogu biti uslovljena hormonskim promenama u toku trudnoće i kako biste dobili potrebne savete kako da sprečite i sanirate postojeće promene ili oboljenja.

Trudnoća i hormonske promene mogu usloviti pogoršanje postojećih nesaniranih problema ali i izazvati neke nove. Pojava gingivitisa (upale desni), „trudničkih tumora“, novih karijesa (zubnog kvara), samo su neki od razloga zbog kojih je poseta stomatologu neophodna još na samom početku trudnoće ili još bolje ako planirate trudnoću. Redovne kontrole i briga o zdravlju usta i zuba sačuvaće vaše аli i bebino zdravlje.

Trudnički gingivitis

Hormonske promene u trudnoći mogu biti praćene promenama u usnoj duplji. Kod nekih žena može se razviti oboljenje poznatije kao „trudnički gingivitis“ ili zapaljenje desni, koji se najčešće javlja na desnima oko prednjih zuba i praćen je osetljivošću, crvenilom i otokom desni. Desni mogu na dodir ili pri četkanju zuba krvariti. Javlja se kao posledica slabije higijene, povišenog nivoa progesterona ( i do 10x u trudnoći) ili pak oslabljenog imunog odgovora organizma. Ukoliko se ovo stanje ne leči mogu se razviti ozbiljnija oboljenja desni i potpornog aparata zuba koje otežava i znatno komplikuje dalju terapiju.

Redovnim pranjem i četkanje zuba i okolnog mekog tkiva kao i jezika mekanim (soft, extra soft) četkicama dva puta dnevno, čišćenjem prostora između zuba međuzubnim četkicama ili koncem jednom dnevno i korišćenjem rastvora za ispiranje usta može se uspešno sprečiti, a uz pomoć i intervencije stomatologa sanirati i sprečiti dalje komplikacije gingivitisa tj. upale desni.

Trudnički tumori desni ili granulomi (Pyogenic Granuloma)

Iako sam naziv zvuči prilično uznemirujuće reč je o bezopasnoj, nekancerogenoj promeni na desnima koja pogađa od 2% do 10% trudnica. Javljaju se najčešće u drugoj trećini trudnoće, na desnima između zuba, kao crveni, malinasti čvorići koji lako prokrvare. Siguran uzrok nastanka se ne zna ali se smatra da loša higijena koja je često praćena i uznapredovalom upalom desni (gingivitisom), a uz moguće povrede, hormonske promene, viruse dovode do pojave granuloma. Čvorići najčeše nestaju nakon porođaja ali ukoliko izazivaju neprijatnost, ometaju govor ili žvakanje mogu se u dogovoru sa stomatologom ukloniti.

Karijes kod trudnica

Sklonost trudnica ka pojavi karijesa povećana je najčešće iz sledćih razloga:

  • Jutarnja mučnina, koja je najčešće i celodnevna povečavaju kiselost u ustima, a samim tim pojačanu razgradnju zaštitnog omotača zuba (gleđi) što za posledicu ima bržu pojavu i razvoj karijesa.
  • Slabija oralna higijena, koja je ponekad posledica izraženog nagona za povraćanjem, vodi ka brojnim oboljenjima i promenama u usnoj duplji. Krvarenje desni koje se najčešće javi kao početni signal slabije higijene izaziva strah i izbegavanje četkanja zuba što je apsolutno pogrešno i vodi ka daljem napredovanju oboljenja.
  • Povećana frekvencija unošenja hrane, usled potrebe da se jede manje a češće, a naročito ako je povećan unos ugljenohidrata (slatkiša), dovodi do stvaranja sredine pogodne za razvoj loših bakterija i pojave karijesa.

Svi ovi razlozi vode ka pojavi karijesnih lezija (zubnog kvara) a ukoliko se na vreme na uoče i ne leče mogu dovesti do gubitka zuba. Dobra i pravilna oralna higijena uz preporuku da se sa četkanjem zuba sačeka 30 minuta od dejstva kiselina (nastalih povraćanjem, unosom hrane ili soka) kao i redovne kontrole stomatologa uslov su očuvanja zdravlja zuba ali i opšteg zdravlja majke i bebe.

Termin za pregled ili intervenciju u Stomatološkoj ordinaciji MAJA DENTAL CARE, Čačak, možete izabrati i zakazati OnLine – jednostavno i brzo – kliknite OVDE.

dr_marija_vasic_stomatolog_cacak 150x150

Autor

Dr Marija Vasic

Dr Marija Vasić je osnivač i vlasnik stomatološke ordinacije MAJA DENTAL CARE. Diplomirala je 2004. godine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2007. godine vodi stomatološku ordinaciju MAJA DENTAL CARE. Član je Stomatološke komore Srbije i član Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologije Čačak. Bogato iskustvo, posvećenost poslu i neprekidna edukacija i usavršvanje, omogućili su joj saradnju sa najboljim stručnjacima i brojne sertifikate iz različitih oblasti stomatologije. Redovna je učesnica najznačajnijih edukativnih skupova iz oblasti stomatologije koji se održavaju u našoj zemlji i regionu.

-