• Čačak, Svetog Save 8/2
  • Pon - Pet: 09:00 - 20:00

Umnjaci

Umnjaci

Šta su umnjaci?

Treći molar, zub mudrosti, osmi i poslednji zub u vilici koji niče između 18 i 25 god zivota. Ukupno ih ima 4, dva u gornjoj i dva u donjoj vilici.

Kako niču umnjaci?

Nicanje umnjaka moze biti asimptomatsko, bez ikakvih tegoba, neprimetno.

Nekada izazivaju različite simptome i znakove kao što su:

  • osećaj nelagodonosti, 
  • jak, uporan bol koji se širi,
  • krvarenje i otečenost desni,
  • otežano otvaranje usta,
  • glavobolja…

U određenim situacijama, kada nema dovoljno prostora u vilici ili kada su u nepravilnom položaju, umnjaci ostanu „zarobljeni“ i ne vide se u ustima. Takve umnjake nazivamo impaktirani. Moguće ih je videti samo na rentgenskom snimku i za njihovo vađenje je neophodna hirurška intervencija.

Nakon nicanja umnjaka i njegovog pravilnog postavljanja u zubni niz, neophodno je poboljšati oralnu higijenu i posebno obratiti pažnju na čišćenje ovih zuba. Zbog pozicije koje zauzimaju u vilici, teže ih je četkati pa su stoga podložniji karijesu i oboljenjima desni.

Kada posetiti stomatologa?

Ukoliko primetite bilo koji od prethodno navedenih simptoma obavezno posetite svog stomatologa.

Redovnim kontrolama možete sprečiti nastanak i razvoj oboljenja zuba i okolnog tkiva. Preporuka je da na svakih 6 meseci zakažete pregled i profesionalno čišćenje zubnog kamenca i mekih naslaga.

Termin za pregled ili intervenciju u Stomatološkoj ordinaciji MAJA DENTAL CARE, Čačak, možete izabrati i zakazati OnLine – jednostavno i brzo – kliknite OVDE.

dr_milica_ognjanovic 150x150

Autor

Dr Milica Ognjanović

Dr Milica Ognjanović je 2017. godine diplomirala na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, odsek Stomatologija. Pripravnički staž je obavila u Zavodu za stomatologiju Kragujevac. Nakon toga je položila državni ispit u Aprilu 2018.godine. Od jula 2018. godine radi u privatnoj stomatološkoj praksi kao polivalentni stomatolog. Usavršava se na stručnim kongresima i kursevima. Član je Stomatološke komore Srbije. Posvećena, pouzdana i profesionalna sa pacijentima. Autor je više edukativnih tekstova iz oblasti stomatologije koje možete pročitati na BLOG strani našeg Internet sajta.

-